Hazakerült Magyarországra a Seuso-kincs hét darabja

A római kori Seuso-kincs egy szokatlanul nagy ezüsttartalmú dísztárgy együttes, mely egy a Balatonnál élt módos római polgár, talán hadúr tulajdonában lehetett. A feltételezések szerint egy barbár betörés alkalmával rejthették el a kincseket, melyek később külföldre kerültek.

A tizennégy darabból álló kincs hét darabja 2014. márciusában került vissza Magyarországra, ami azért óriási jelentőségű, mert így nyílt lehetőség a tárgyak mélyebb tudományos vizsgálatára. A hazakerült kincsek között van a kincs névadója, egy nagyméretű, aranyozott, közepét vadászati jelenetekkel díszített ezüst Vadász-tál, valamint egy tálalásra szolgáló kisebb Geometrikus tál, illetve egy kisméretű, de lenyűgöző díszítésű, bor töltésre szolgáló Dionysos-kancsó is. A kincs további hazakerült darabjai között találunk egy három részből álló mosakodáshoz használt szettet, illetve egy henger alakú, fedeles Illatszeres dobozt.

A Seuso-kincsek hazahozatalának tiszteletére a Pénzjegynyomda a Magyar Postával közösen egy alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki, melyen a Magyarországra hazakerült hét Seuso-kincs látható. A bélyegszett tartalmazza a bélyegblokk fekete sorszámozású alapváltozatát, valamint annak piros sorszámozású, vágott változatát is.

Seuso-kincsek hazahozatala bélyegblokk idén szeptemberben elnyerte a „Magyar Termék Nagydíj 2014” megtisztelő címet.

A forrás cikkért kattintson ide: